Ga naar de hoofdcontent

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Tot 31 december 2021 te zien

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Ontdek verhalen van mensen in een tijd vol moeilijke keuzes. In een decor van authentieke straten en huizen leer je van alles over het dagelijks leven, Jodenvervolging, collaboratie en verzet van 1940-45. De bezetting beïnvloedde het dagelijks leven ingrijpend.

Persoonlijke invalshoek

Wie met grote stappen door de tentoonstelling loopt, krijgt een globaal beeld van Nederland in bezettingstijd.

De bezoeker moet letterlijk zoeken en gluren naar wat zich destijds ook in het verborgene afspeelde. In de kijkkasten en half-verborgen vitrines worden de authentieke objecten geëxposeerd met inleefbare persoonlijke verhaaltjes en citaten.

Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door nazi-Duitsland. Hoe reageerden de Nederlanders op de toenemende onderdrukking? U ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse. De tentoonstelling is bekroond door het Historisch Nieuwsblad. De expositie gaat niet alleen over verzet, maar geeft u ook een beeld van de samenleving waarin het verzet heeft plaatsgevonden.

Een decor van nagebouwde straten en wandvullende kleurenfoto's roept de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

ozo

Verzet neemt geleidelijk toe

Slechts een klein deel van de bevolking was illegaal actief en het verzet heeft zich geleidelijk ontwikkeld. De tentoonstelling begint met Nederland in de jaren dertig met een impressie van de Nederlandse samenleving die in mei 1940 plotseling met de Duitse bezetting werd geconfronteerd.

Dilemma's

De belangrijkste  dilemma's uit de bezettingstijd zijn weergeven door geprojecteerde vragen op de vloer. In 1940, als de Duitsers oppermachtig lijken en zich redelijk correct gedragen tegenover de bevolking zijn het dilemma's als 'Aanpassen?' of 'Samenwerken?'. Als de bezetters hun greep op de Nederlandse samenleving versterken wordt het bijvoorbeeld 'Staken?' en 'Boycotten?' In de laatste periode zijn er geen dilemmavragen meer: de posities zijn dan duidelijk ingenomen. Bij de bevrijding staat het dilemma 'Wraak nemen?'

Geen helden en schurken

Het verhaal gaat niet over helden en schurken, maar over gewone mensen, die in een tijd van schaarste en onderdrukking voor dilemma's kwamen te staan en keuzes moesten maken.

Dillema's

Plattegrond tentoonstelling en periodisering

De tentoonstelling begint met een impressie van de jaren dertig.

• mei 1940 - februari 1941: Duitsland verovert Europa - De Duitse inval
  • maart 1941 - april 1943:  De Duitse opmars stagneert - (daarvoor) De februaruistaking
  • mei 1943 - mei 1944: De oorlogskansen keren - april/meistakingen
  • juni 1944 - mei 1945: De Duitsers teruggedreven - D-day
  • Nederland bevrijd
Plattegrond

Introductiefilm

10 minuten video over aanpassen, meedoen, onderduiken of verzetten? Wat doe je als de Duitsers de baas zijn in Nederland? De film wordt vertoond aan het begin van de expositie

Bezoek de tentoonstelling

Waan je in de oorlogstijd en ontdek verhalen van echte mensen. Hoe reageerden de Nederlanders op de toenemende onderdrukking? Je ontdekt het in de tentoonstelling.