Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Vlaardingen Politiek 34542

Geboren

29 mei 1921
Rozenburg

Aankomst

17 aug. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Eddy op 26 sep. 2015
Gezien het feit dat het Durchgangslager Amersfoort pas op 18-08-1941 in gebruik werd genomen, kan Willem Simon Visser niet in Kamp Amersfoort hebben gezeten.
BB op 11 jun. 2015
De in het Zuid-Hollandse Rozenburg geboren Willem Simon Visser woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Huygensstraat 45 te Vlaardingen. Hij is draaier van beroep en werkt op een van de scheepswerven in Vlaardingen. Willem Visser raakt daar bij het verzet betrokken en sluit zich aan bij de Geuzen. De Geuzen, o.l.v. o.a. Bernard IJzerdraat en Ary Kop plegen gewapend verzet, verspreiden illegale krantjes en zijn betrokken bij vele sabotage acties. Op 19-11-1940 wordt een ander kopstuk van het Geuzenverzet Johannes Smit ,monteur bij de scheepswerf Wilton-Feijenoord, opgepakt nadat bij hem thuis fotomateriaal van het Koninklijk Huis en een exemplaar van De Geus van 1940 werd gevonden. Smit wordt naar het huis van bewaring afgevoerd waar hij tijdens de verhoren doorslaat. In januari 1941 worden dan de Geuzenleiders Ary Kop en Jaobus Boezeman (Maassluis) opgepakt alsmede de Geus George den Boon. Langzamerhand wordt de Geuzen organisatie opgerold en op de dag dat het proces tegen de gearresteerde Geuzen zou beginnen, 24-2-1941, worden er nog 42 mensen in Vlaardingen opgepakt vanwege betrokkenheid bij het Geuzenverzet. Willem Simon Visser is een van deze 42 mensen die in Vlaardingen door de Sipo wordt ingerekend. Het is dan een dag voor het uitbreken van de Februaristaking op 25 en 26 februari 1941. Willem Visser komt via het huis van bewaring in P.D.L. Amersfoort terecht en geregistreerd onder gevangenen nummer 7128. Op 9 april 1941 komt hij aan in K.L. Buchenwald en wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 5847. In dit concentratiekamp verblijft hij een klein jaar totdat hij wordt doorgevoerd naar K.L. Natzweiler in de Elzas. Op 17-8-1942 belandde hij uiteindelijk in K.L. Dachau waar hij tot de bevrijding op 29-4-1945 gevangen zat.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.