Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Wilhelmus Antonius Woltherus Veugen

Maastricht Politiek 131289

Geboren

8 sep. 1912
Maastricht

Aankomst

22 nov. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Buchenwald
4 dec. 1944

Aanvullingen

BB op 1 sep. 2015
Wilhelmus Antonius Woltherus (Walter) Veugen is op 08-09-1912 geboren in Maastricht. Hij gaat naar de basisschool en volgt daarna nog een 3 jarige opleiding aan de MULO. Hij staat in Duitse documenten te boek als bakker, maar begin jaren 30 diende Walter Veugen bij het Korps Mariniers en is geplaatst in o.a. Vlissingen en a/b het Wachtschip in Den Helder van 31-12-1930 tot 5-10-1933. In deze periode had het Korps Mariniers geen dienstplichtigen in de gelederen, dus het is aannemelijk dat Walter Veugen diende als vrijwilliger. Na deze periode vertrekt hij weer richting Maastricht. Walter Veugen treedt in het huwelijk met Hendrika Louisa Cauberg, geb. 09-10-1912 te Lanaken België. Ze krijgen samen een zoon die in 1939 wordt geboren. Uit Duitse documenten blijkt dat Walter Veugen zich in 1941 meldde voor de Waffen SS en diende in het Freiwilligen Legion Niederlande tot 1944. De eerste lichtingen van deze Waffen SS eenheid bestonden vooral uit idealisten (NSB-ers en anti communisten), avonturiers en zelfs criminelen. Hoewel Walter Veugen ooit 4 jaar gevangenisstraf kreeg voor plundering is niet vast te stellen tot welke categorie hij te rekenen viel. Dan wordt op 25 september 1944 Walter Veugen gearresteerd in Hengelo Nederland. Opmerkelijk, want de gevechten rond Arnhem (Market Garden) liepen net op zijn eind in dat gebied en de Waffen SS eenheid waartoe Veugen behoorde was in Rusland en de Baltische staten in gevecht met het Rode Leger. Wellicht is hij niet terug gekeerd van een verlof of is hij gedeserteerd en opgepakt. Anderzijds kan hij de Waffen SS ook al verlaten hebben en is hij voor een ander vergrijp opgepakt. Met zekerheid is dit echter niet vast te stellen. Walter Veugen wordt afgevoerd naar K.L. Dachau en arriveerde daar op 22-11-1944 en wordt als gevangene 131289 geregistreerd. Op 5-12-1944 wordt Veugen doorgevoerd naar K.L. Buchenwald (100843) waar hij vermoedelijk de bevrijding door de geallieerden mee maakte. Vanwege zijn activiteiten in vreemde krijgsdienst verloren hij  en zijn echgenote Nederlanderschap. In 1953 hebben zij opnieuw het Nederlanderschap aangevraagd. Walter Veugen is op 24-9-1996 in Maastricht overleden op 84-jarige leeftijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.