Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Groningen Politiek 69091

Geboren

1 dec. 1886
Hornhuizen

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
17 aug. 1944

Aanvullingen

. op 10 aug. 2016
Nieuwe provinciale Groninger courant 06-06-1945
BB op 6 dec. 2015
Tjeerd Pannekoek, vader van drie kinderen, werkzaam als controleur ziekenfonds en was hoofdbestuurder van de Nederlands Christelijke Landarbeidersbond (NCLB) en lid van de Provinciale Staten van Groningen en verzetsman. Bij het uitbreken van de oorlog woonde hij aan het Bernouilliplein 4 te Groningen. De NCLB was voor de oorlog een grote bond binnen de CNV. Toen de oorlog uitbrak, veranderde er de eerste maanden weinig. Op 16 juli stelde Seyss-Inquart een NSB'er aan het hoofd van de CNV, en toen op 25 juli 1941 de bezetter probeerde de NCLB over te nemen stapte het NCLB-bestuur op, waarna de bond werd opgeheven. Pannekoek ging in het verzet en kwam bij Verzetsgroep Garrelsweer, die onder leiding stond van Tjaako Zijlema. Op 28-11-1943 werd hij gearresteerd en zat gevangen in het bercuhte Scholtenshuis waar hij door de beruchte SD-er Lehnhoff. Daarna werd hij afgevoerd naar kamp Vught. Op 26-5-1944 ging hij op transport naar K.L. Dachau waar hij tot 17-8-1944 gevangen zat onder gevangenen nummer 69091. OP 17-8-1944 werd hij doorgevoerd naar K.L. Mauthausen waar hij op 58 jarige leeftijd op 18-12-1944 overleed aan dysenterie en longontsteking. In mei 1946 werd hij postuum onderscheiden met het verzetsherdenkingskruis (VHK).

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.