Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Speijer Jasper Sterk

Culemborg Politiek 32929

Geboren

3 feb. 1910
Culemborg

Aankomst

1 aug. 1942
Dachau

Overleden

2 aug. 1942

Aanvullingen

Jan Dolphijn op 31 okt. 2016
Beste Michael, Ik heb een schokkende aanvulling op het vermoorden door de Duitsers van Speijer en zijn vader Arnoldus. Mijn opa (Johannes Dolphijn) een overlevende van Dachau werd gevraagd of hij zich gruwelijkheden kon herinneren uitgevoerd door de Duitsers. Arnoldus raakte gewond aan zijn linkerhand en kreeg bloedvergiftiging, hij stierf door inspuiting. Speijer werd tijdens het transport van Neuengamme naar Duitsland doodgeslagen. Aldus de getuigenis van mijn opa, die ook een pagina hier in het museum heeft. Zie de bijgevoegde foto van het Rode Kruis.
BB op 17 okt. 2015
Speijer Sterk
BB op 17 okt. 2015
Op 24-10-2013 zijn in Culemborg aan de Rijsstraatweg 9 twee Stolpersteine gelegd voor: Arnoldus Geerlof Sterk en Speijer Jasper Sterk. Tekst op deze Stolpersteine: Hier woonde Speijer Arnoldus Geerlof Sterk, geboren 19 december 1879. Gearresteerd 25 juni 1941, geïnterneerd in Schoorl en Amersfoort. Gedeporteerd 13 december 1941, vermoord op 5 mei 1942 in Neuengamme. en Hier woonde Speijer Jasper Sterk, geboren 3 februari 1910. Gearresteerd 25 juni 1941, geïnterneerd in Schoorl en Amersfoort. Gedeporteerd in december 1941 naar Neuengamme, vermoord op 1 augustus 1942 in Dachau.
Michael van der Zee op 16 okt. 2015
Speijer Jasper was een broer van mijn oma. Naar mijn weten is Speijer Jasper Sterk in de avond van 01-08-1942 overleden, en zijn zijn stoffelijke resten de daaropvolgende dag gecremeerd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.