Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Bussum Politiek 68675

Geboren

27 aug. 1918
Amsterdam

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Flip de Haan op 12 okt. 2015
In Dachau was mijn vader werkzaam in de tuin van het buitencommando Munich-Allach. Bij de bevrijding was hij verzwakt en heel ziek, onder andere besmet met TBC en vlektyfus. Het mag een wonder heten dat hij zonder enige hulp uit Nederland zijn thuisreis heeft overleefd. Bij aankomst in Zevenaar werd hij direct in quarantaine geplaatst. Na een aantal zware operaties en een lang herstel trouwde hij in 1947 één van zijn verpleegsters. Zijn beroep, boomkweker/tuinman kon hij om fysieke redenen niet meer uitoefenen en hij vond een baan als kantoorbediende. Mijn zus en ik zijn opgevoed met een sterk rechtvaardigheidsgevoel en het plichtsgevoel het op te moeten nemen voor onderdrukten. Door zijn zwakke gezondheid heeft het leven van mijn vader sterk in de schaduw van zijn gevangenschap gestaan, maar een grote overlevingsdrang en een sterk optimisme hebben hem gemaakt tot een fantastische vader en heeft hij zeker voldoening uit zijn leven weten te halen tot zijn overlijden op 22 juli 1994.
Diny.Koops op 10 okt. 2015
Hierbij doe ik u een foto van Robert de Haan toekomen uit ongeveer 1940.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.