Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Den Haag Politiek 120940

Geboren

26 mrt. 1922
Den Haag

Aankomst

30 okt. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Buchenwald
4 dec. 1944

Aanvullingen

Anjo Lodewijks op 7 aug. 2020
Kampkaart via Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)
BB op 4 aug. 2015
Bakkersknecht Reinier van Leer uit Den Haag wordt op 13 september 1944 opgepakt en gevangen gezet. Na een verblijf van en aantal weken in het huis van bewaring, en vermoedelijk ook in P.D.L. Amersfoort wordt hij op transport gezet naar K.L. Dachau, waar hij op 30-10-1944 wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 120940. Op 4 december 1944 wordt hij door gevoerd naar K.L. Buchenwald, waar hij op 5-12-1944 aan komt en onder nummer 100911 wordt geregistreerd. Reinier belandde in het Aussenkommando Langenstein-Zwieberge, in de omgeving van Halberstadt. Reinier wordt hier te werk gesteld in het project Malachit waar onder zeer zware omstandigheden tunnels in de Thekeberg worden uitgegraven door gevangenen van het K.L. Langenstein. De tunnels zijn bedoeld voor de bouw van een onderaardse fabriek van Junckers. in het geheim wil men ondergronds V2 raketten gaan bouwen, en onder toezicht van de SS-Baustab ploeteren de gevangenen en civiele dwangarbeiders, die in een apart barakken kamp buiten het concentratiekamp Langenstein verbleven, vaak tot de totale uitputting hen fataal wordt. Reinier wordt door uitputting en de erbarmelijke omstandigheden ook ziek en wordt 2 april 1945 opgenomen in de ziekenbarak met diarree en uitputtingsverschijnselen. Op 5 april wordt hij verplaatst naar een aparte zaal waar hij op 6 april 1945 bezweken is aan de gevolgen van zijn darmklachten en totale uitputting. Een week later bevrijden de Amerikanen het kamp. *de website van de Oorlogsgravenstichting maakt melding van overlijdensdatum 12-4-1945. Op de website van K.L. Buchenwald wordt in de Todesbuecher echter 6 april 1945 vermeld, evenals op Duitse documenten.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.