Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Assen Politiek 110931

Geboren

27 feb. 1911
Assen

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Carmen Van Weelden op 19 mrt. 2024
Ik heb een aanvulling voor Reinder Boverhuis. Hij had 4 kinderen. 3 jongens en een meisje (zij is mijn moeder).
BB op 12 jun. 2015
Reinder Boverhuis is een steenkolenhandelaar uit Assen. In 1935 trouwde hij met Annechien Lanting en ze krijgen tenminste 3 kinderen. Tijdens de mobilisatie en de Meidagen van 1940 is Reinder Boverhuis opgeroepen en diende in het Nederlands Veldleger. Reinder raakt al snel na de capitulatie van de Nederlandse troepen betrokken bij het verzet en sluit zich aan bij de OD (Ordedienst). Hij wordt tevens in verband gebracht met de verspreiding van Vrij Nederland als hij op 14 juli 1942 door de SD wordt opgepakt. Hij beland in het Oranje hotel in Scheveningen en wordt daar 3 maal tot de doodstraf veroordeeld. Vele OD-ers waren reeds gefusilleerd maar Reinder Boverhuis behoorde tot de groep Todeskandidaten die worden afgevoerd naar concentratiekampen. Een barre tocht langs vele kampen begint voor Reinder, die via de SD gevangenis in Haaren, naar P.D.L. Amersfoort gaat en van hieruit in K.L. Natzweiler terecht komt als NN-Haeftling met registratienummer 5566. Op 22-9-1944 gaat hij op transport naar K.L. Dachau waar hij op 29-4-1945 wordt bevrijd door de Amerikanen. Reinder Boverhuis is op 25-3-1979 op 68 jarige leeftijd overleden in Monster.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.