Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Utrecht Politiek 134698

Geboren

27 okt. 1924
Utrecht

Aankomst

2 dec. 1944
Dachau

Overleden

26 feb. 1945

Aanvullingen

Ronald Kousbroek op 6 aug. 2015
Overlijdensadvertentie Pieter Kousbroek
Ronald Kousbroek op 6 aug. 2015
Pieter Kousbroek heeft met zijn vader, Adrianus Hendrikus Kousbroek, vanaf 1940 in het verzet in Nederland gewerkt. Hij wilde in 1943 als Engelandvaarder de oversteek naar Engeland maken om daar dienst te nemen bij het Nederlandse leger. Alle voorbereidingen waren reeds getroffen, echter door omstandigheden is dit niet doorgegaan. Duidelijk is dat Pieter, die opereerde onder de naam Jimmy, actief deel uitmaakte van een Belgische verzetsgroep en dat hij is gearresteerd in Ciney, waarna hij naar Brussel is overgebracht en werd opgesloten in de St. Gilles gevangenis. Vandaar is hij naar Bayreuth gedeporteerd, waar hij stond ingeschreven onder de naam Buggenum. Van hieruit is hij uiteindelijk in het concentratiekamp Dachau terechtgekomen, alwaar hij is overleden. Het laatste levensteken dat zijn ouders van hem ontvingen kwam vanuit Bayreuth en was gedateerd 12 juli 1944. Pieter woonde op het Willingenplein 44 te Utrecht en was van beroep kantoorbediende. In de Gedenkboeken (nummer 35) van Dachau is Pieter ingeschreven als: Pieter Kousbroek geb. am 27 Oktober 1924 in Utrecht, Nat. Niederlande Letzter wohnort Utrecht Haft-nr 134698 Haft-art Schutzhäftig Zugangsdatum 2 Dezember 1944 Weiteres Schicksal Gestorben 26. Februar 1945, Dachau. In het dodenboek van het kamp wordt echter de overlijdensdatum 25 februari 1945 aangegeven, die vermoedelijk ook de juiste is. Omtrent de arrestatie van Pieter is geen duidelijkheid. Er is een verklaring van René Paqua, gewestelijk leider van de Belgische verzetsbeweging ABP die aangeeft, dat Pieter sinds 1943 tot aan zijn arrestatie deel uit heeft gemaakt van zijn team en grote moed heeft getoond. De verklaring is gedateerd 10 juni 1947. Op zijn Belgische persoonsbewijs is de naam Pieter Jean Paul Verstraeten gebruikt. Het PB draagt het nummer 4618 en is afgegeven in Ciney op 5 maart 1943.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.