Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Nathan Salomon Engelsman

Amsterdam Joods 88894

Geboren

25 mei 1916
Amsterdam

Aankomst

6 aug. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

B op 13 nov. 2015
Nathan Salomon (Nico) Engelsman trouwde in 1939 met Anna de Metz (geb.20-2-1917). Hij werkte in de handel in jutezakken bij zijn vader. Hun in 1940 en 1941 geboren dochtertjes Leny en Esther zijn beiden doof. Nico en Anna proberen hun dochtertjes te laten onderduiken. Buren zeggen toe de kinderen in huis te willen nemen mocht het gezin worden opgehaald. Als dit uiteindelijk op 20 juni 1943 gebeurt, krabbelen ze toch terug en weet Nico met de moed der wanhoop alleen nog voor zijn jongste dochtertje, dat pas anderhalf is en nog niet kan praten, een onderduikadres te vinden. Zelf wordt hij die nacht samen met Anna en Leny afgevoerd naar Westerbork. Na hun deportatie naar Auschwitz wordt Nico geselecteerd voor werk. Anna en Leny vinden op 10-9-1943 in Auschwitz de dood in de gaskamers. Nico Engelsman komt in kamp Warschau terecht van waaruit hij op 6-8-1944 wordt doorgevoerd naar K.L. Dachau. Tenslotte wordt hij bevrijd in Aussenkommando Kaufering op 29-4-1945, waar de Amerikanen hem inhuren als tolk voor Duitse krijgsgevangenen. Hier ontmoet hij een Tsjechische vrouw. Hij gaat echter eerst naar Nederland terug om zijn dochtertje Esther te zoeken. Als hij haar levend en wel aantreft, reist hij terug naar Tsjechië om zijn geliefde op te halen, met wie hij in juni 1946 trouwt. Ze krijgen nog twee kinderen. Nathan Engelsman is op 26-7-1996 in Amsterdam overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.