Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Vlaardingen Politiek 37992

Geboren

23 mei 1900
Werkendam

Aankomst

30 okt. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

BB op 17 sep. 2015
Mathijs de Heer woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Sweelinckstraat 34 te Vlaardingen met zijn echtgenote Teuntje. Ze hebben samen twee kinderen en hij werkt als metselaar. Mathijs de Heer raakt betrokken bij de verzetsgroep de Geuzen en als de bezetter begin 1941 een gedeelte van de verzetsgroep op weet te rollen komen deze verzetsmensen in het Oranjehotel vast te zitten in Scheveningen. Er wordt een proces tegen de Geuzen begonnen door de Duitsers, en als op 24 februari 1941 het proces tegen de kopstukken van de Geuzen begint, worden op deze dag nog eens 42 mensen opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de verzetsgroep. Onder hen is ook Mathijs de Heer. Hij wordt opgesloten in het Oranjehotel en daarna gevangen gezet in Schoorl (gev.nr. 7046). Daarna volgt transport naar K.L.Buchenwald waar hij op 9-4-1941 aan komt en wordt geregistreerd onder nummer 5286. Na een gevangenschap van ruim een half jaar hij doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij op 30-10-1942 arriveerde en wordt geregistreerd onder nummer 37992. Daar maakt Mathijs de Heer de bevrijding mee op 29-4-1945 als hij te werk is gesteld in Aussenkommando Ottobrunn.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.