Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Hilversum Politiek 123280

Geboren

15 sep. 1896
Rotterdam

Aankomst

15 okt. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Jan van Ommen op 31 mei 2021
De naam is eigenlijk Rie Polak-Mair. Tijdens de oorlog liet zich haar joodse man uit voorzicht van haar scheiden. Deze moedige vrouw heeft zichzelf echter in gevaar gebracht. Ze is gelijktijdig met Elisabeth Hermsen (Da 123206) 23 februari 1944 opgepakt. Beiden waren in het verpleeghuis Maria Hoeve in den Haag. Rie als bewoner en Liesbeth als verpleegster. In het verpleeghuis waren Joden opgenomen. Rie is in München achtergebleven en werd daar door de Amerikanen bevrijd. Zeno Polak is in Auschwitz overleden. Er is een biografie van Rie Polak-Mair geschreven door haar zoon Paul Peters.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.