Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Louis van den Dungen

Eijsden Politiek 110939

Geboren

29 mrt. 1904
Meerssen

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Arnold Schunck op 21 jul. 2021
Geciteerd uit „Priesters van het bisdom Luik in het verzet 1940-1945“ door Mathieu Rutten, Tongeren Allerheiligen 2009, p.119, te vinden op www.rutten.org/literatuur/mathieu-rutten/priesters-verzet/priesters-van-het-bisdom-luik-in-het-verzet.pdf : „Het was vooral in de omgeving van de Nederlandse gemeente Eijsden, grenzend aan de Belgische Voergemeenten, waar er heel veel passage was. De ontsnapten oriënteerden zich vooral via de kerktorens omdat zij ook wisten dat ze in deze omgeving een pastoor of kapelaan konden vinden. En inderdaad dat was zo. Louis van den Dungen kapelaan van Eijsden, werd onmiddellijk numero uno om hulp te verlenen. Ook Julien Leplat, pastoor te Heer en André Lefèvre, pastoor te Agimont, werden ingeschakeld. Zij betaalden een hoge tol. De eerste stierf in de gevangenis van Brandenburg bij Berlijn en de tweede overleefde het concentratiekamp van Buchenwald niet. De Nederlandse douaniers uit de streek die op de hoogte waren van de hulpverlening, duidden de sluikweggetjes aan die de ontsnappingsvluchten gemakkelijker maakten.“

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.