Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Kornelis Gerardus Idema

Delden Politiek 30647

Geboren

20 okt. 1905
Schildwolde

Aankomst

26 jun. 1942
Dachau

Vrijgelaten

14 apr. 1943

Aanvullingen

Karin Idema op 28 dec. 2023
Kornelis, roepnaam Kees, was mijn oudoom. Kees was dominee in de gemeenten Delden en Borne. In februari 1942 schreef de Generale Synode der Gereformeerde kerken een bidstond uit voor het behoud van de Christelijke scholen. Kees heeft hier gevolg aan gegeven. Daarna is hij gearresteerd, heeft gevangen gezeten in Kamp Amersfoort en is vandaar na ca 2 maanden op transport gezet naar Kamp Dachau. Op 14 april 1943 is hij daar onverwachts vrijgelaten. Ik beheer het familiearchief, daarin zitten een aantal overgetypte brieven die hij vanuit Dachau stuurde, zijn bijbel die hij in gevangenschap ontving en een notitieboekje, handgeschreven en moeilijk leesbaar, waarschijnlijk bijbelteksten met korte notities.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.