Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Amsterdam Joods 156073

Geboren

23 nov. 1892
Amsterdam

Aankomst

12 apr. 1945
Dachau

Overleden

18 mei 1945

Aanvullingen

B op 23 dec. 2016
Jozef Cauveren was een zoon van Mozes Cauveren en Judith Furth. Hij trouwde op 19 December 1918 met Grietje Mendels, een dochter van Philippus Mendels en Hanna van Zanten. Laatste bekende woonadres is de Biesboschstraat 67 I te Amsterdam. Jozef is koopman en hij en zijn vrouw Grietje weten niet uit handen van de Duitsers te blijven. Zij worden opgepakt en via Westerbork afgevoerd naar Auschwitz. Hier wordt Grietje op 8 oktober 1942 door de SS vermoord in de gaskamers. Jozef wordt geselecteerd voor werk in Auschwitz e.o. (gev.nr. 176898) en als de Russische troepen eind januari 1945 het kamp Auschwitz naderen, worden grote groepen geevacueerd naar andere kampen. Uit Duitse documenten blijkt dat Jozef eerst in Gross Rosen belandde om vervolgens op 10-2-1945 te arriveren in K.L. Buchenwald nadat ook Gross Rosen ook was geevacueerd door de Duitsers en het kamp op 14-2-1945 werd bevrijd door het Rode Leger. Vanuit Buchenwald moet hij met een der laatste transporten zijn vertrokken. Buchenwald werd namelijk op 11-4-1945 door de Amerikanen bevrijd en daags erna komt Jozef met een trein aan vanuit Buchenwald in Dachau. Hij maakt hier de bevrijding door de Amerikanen mee. Jozef Cauveren is in Feldafing, een sub-kamp van het concentratiekamp Dachau, op 18 Mei 1945 alsnog bezweken aan de gevolgen van- en ontberingen tijdens de Holocaust.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.