Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Parijs Politiek 74122

Geboren

3 aug. 1891
Amsterdam

Aankomst

20 jun. 1944
Dachau

Overleden

11 feb. 1945

Aanvullingen

Poulus Johannes de Haan op 24 mrt. 2020
Johannes Ruijs is mijn grootvader van moeders kant. Ik heb hem nooit gekend, want ik ben op 5 oktober 1947 in Delft geboren. Johannes Ruijs is de oom van Pim Boellaard, ook gevangene in Dachau, die bevrijd is op 29-04-1945 (zie foto http://www.verzetsmuseum.org/uploads/media_items/gnmn-boellaard-pim-6-mei-1945.original.jpg ). Mijn moder heeft mij verteld dat haar vader is opgepakt, omdat hij meedeed aan het regelen van de vluchtroute via Frankrijk, Spanje naar Engeland. Vandaar die 2 keer in Dachau. In Dachau trok hij zich het lijden aan van de gevangenen in de ziekenbarak, die geheel aan hun lot werden overgelaten door de kampleiding. Hij heeft tot zijn dood als verzorger en leidinggevende in de ziekenbarak gewerkt. Hij is uiteindelijk zelf aan een opgelopen besmetting overleden voor de bevrijding van het Kamp. Pim heeft er voor gezorgd dat Johannes Ruijs postuum het verzetskruis toegekend heeft gekregen.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.