Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johannes Matthijs Lips

Moerdijk Politiek 27673

Geboren

18 dec. 1909
Moerdijk

Aankomst

19 sep. 1941
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Bert-Jan Dierink op 22 aug. 2022
de machtiging voor het Mobilisatie-Oorlogskruis
Godfried van Agthoven op 5 aug. 2018
Graag zou ik - als medewerker van het Titus Brandsma Museum in Bolsward - een kampbrief van p. Othmarus Lips van juli 1942 willen vergelijken met die van Titus Brandsma d.d. 12 juli 1942. Dit i.v.m. de gevreesde postcensuur
JCA Lips op 11 jun. 2015
De broer van mijn vader (Piet), Johannes heeft 4 jaar in Dachau doorgebracht. Hij heeft een boek over die periode geschreven in 1946. Ik stuur hierbij copieen van kampbrieven, geschreven aan zijn ouders. Tevens stuur ik foto's van vlak voor de oorlog en vlak na de vrijlating, nog in gestreept pak. En een foto waar hij weer een normaal postuur heeft. Hij kon na de oorlog niet meer funktioneren in afgesloten ruimten. Op latere leeftijd heeft hij veel last gehad van het kampsydroon. Ik kan slechts 1 foto sturen zie ik. Indien u de rest ook wilt, stuur mij dan een emailadres, waar dat heen kan.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.