Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Hilversum Politiek 69004

Geboren

10 dec. 1898
Vlagtwedde

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Tom Laan op 20 nov. 2021
Registratie formulier van mijn opa Johannes Kuiper in Dachau, die ik daar tijdens mijn bezoek aan Dachau heb ontvangen op de administratie afdeling. Mij werd verteld dat alle registraties opgeslagen zijn in Nürnberg. Opvallend is dat bij zijn beroep betonwerker staat, terwijl hij visboer was.
Tom laan op 20 nov. 2021
De registratie kaart van mijn opa Johannes Kuiper in Kamp Vught.
Tom Laan op 12 nov. 2021
Op 11 november 1942 is mijn opa Johannes Kuiper gearresteerd wegens sabotage te Hilversum. Hij is overgebracht naar het Groot Seminarie te Haaren, vlakbij Den Bosch. Op 12 november 1943 is hij vanuit Haaren overgebracht naar kamp Vught. Op 24 mei 1944 is hij vanuit kamp Vught/Den Bosch op transport naar concentratiekamp Dachau gegaan. Op 26 mei 1944 is hij aangekomen in concentratiekamp Dachau en pas op 29 april 1945 bevrijd. Op 17 juni 1945 is opa Kuiper weer thuis gekomen in Hilversum. Info is tot mij gekomen via het N.I.O.D. en heb ik persoonlijk in Dachau mogen ontvangen bij de administratie afdeling. Op de foto tijdens de bevrijding staat mijn opa boven op de wachterstoren 2e van links bij de rode pijl.
Willem kuiper op 9 sep. 2019
Zie boven
Willem Kuiper op 23 apr. 2017
Tweede van links, de grootste man van de vijf is Johannes Kuiper. Mijn opa. Deze foto is gemaakt bij de bevrijding van kamp Dachau. Met vriendelijke groet, Willem Kuiper

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.