Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Haarlem Politiek 36561

Geboren

12 feb. 1913
Haarlem

Aankomst

16 sep. 1942
Dachau

Overleden

17 sep. 1942

Aanvullingen

Maarten Horeman op 3 feb. 2022
Opgepakt 3 maart 1942 in Haarlem. Eerst in Amsterdam vastgezeten, toen naar kamp Amersfoort, en na die maanden naar Neuengamme. Wordt in September 1942 op de trein naar Dachau gezet, waar hij één dag na aankomst, 17/09/1942, overlijdt. Was lid van de socialistisch-revolutionnaire arbeiderspartij en het Marx-Lenin-Luxemburg front van Henk Sneevliet. Waarschijnlijk opgepakt wegens betrokkenheid bij de verspreiding van de illegale krant 'Spartacus'. Maar alle betrokkenheid bij Henk Sneevliet was genoeg om opgepakt en bestraft te worden. Die werd immers officieel verdacht van het beramen van een aanslag op het leven van Hitler, nog van voor de oorlog al. Johan liet een vrouw en een zoon na.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.