Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johan Hendrik Jansen

Amsterdam Politiek 69070

Geboren

8 nov. 1914
Amsterdam

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Vrijgelaten

14 jun. 1944

Aanvullingen

R Kaas op 20 sep. 2022
Helaas is “vrijgelaten” bij de nazi’s meestal in de betekenis van verplaatst naar een andere plek. Zo ook in dit geval. Bij oorlogsbronnen vindt U op de witte Vught-kaart dat hij op 25-4-1944 naar Dachau is gedeporteerd, maar dat hij op 24-06-1944 daar weer is teruggekeerd! Op een lijst van Sachsenhausengevangenen komt hij ook voor en hij heeft daar nr. 98652, dat is een nummer uit de serie van gevangenentransport vanuit Vught naar Sachsenhausen op 6-9-1944. Ergens begin 1945 wordt hij dan verplaatst naar Bergen-Belsen, waar hij vast snel is overleden/vermoord, maar door de chaos daar is er geen akte en heeft hij dus de juridische overlijdensdatum 31-5-1945 gekregen. Met vr. Groet, Dr R Kaas
Diete Oudesluijs op 28 okt. 2021
Voor zover mij bekend op de dag van "vrijlating" naar Sachsenhausen, overleden in Bergen-Belsen, met achteraf genoemde datum (31.5.1945). Sachsenhausers, sterker dan de dood. Hij was vermoedelijk een lid van de groep Goulooze, die iets later (met de valse naam Gouwers) via Vught naar Sachsenhausen kwam.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.