Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Oosterbeek Politiek 110942

Geboren

18 feb. 1924
Nieuw-Helvoet

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

André Roos op 5 nov. 2023
Goedendag, mijn naam is André Roos en ik ben een bloedverwant van Jan Roos. (Kleinzoon) ik zou graag in contact komen met u. Met vriendelijke groet, André Roos
> op 1 feb. 2018
Jan Roos laatst bekende adres is Parallelweg 58 te Oosterbeek. Dit is zijn ouderlijk huis waar ook zijn vader en moeder wonen in 1943. Hij is vrijgezel en bezoekt na zijn middelbare schooltijd aan het Lyceum, de Zeevaartschool waar hij een opleiding tot zeeofficier op de koopvaardij volgt. Gezien zijn jonge leeftijd is het aannemelijk dat hij nog student was aan die school op het moment van arrestatie 02-03-1943. Jan Roos wordt opgepakt op last van SIPO Den Haag op politieke gronden in de plaats Blokzijl (Ov.) en hoogstwaarschijnlijk overgebracht naar P.D. Amersfoort. Dit is mogelijk te herleiden uit het feit dat d.d. 27-10-1943 er een transport met 67 Nederlanders aankomt vanuit Amersfoort in K.L. Natzweiler. Deze aankomst dag staat eveneens op de documenten van Jan Roos. In Natzweiler krijgt hij gevangenennr. 5670 en verblijft daar in gevangenschap tot hij in 22-9-1944 wordt doorgevoerd naar Dachau. Overleefde de oorlog en wordt op 29-4-1945 bevrijd.
Roos, André op 22 okt. 2017
Ik ben opzoek naar meer info over mijn vader in Dachau. En alle andere info die bekent is.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.