Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Heerlen Politiek 101224

Geboren

25 aug. 1920
Eijsden

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
14 sep. 1944

Aanvullingen

Anjo Lodewijks op 31 jul. 2020
Via Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)
BB op 3 nov. 2015
De vrijgezelle elektromonteur Jan Moolevliet wordt op verdenking van lidmaatschap van de Ordedienst opgepakt in Heerlen. Na in Nederland in op verschillende plaatsen te hebben gevangen gezeten, wordt Jan Moolevliet op 2 juli 1942 getransporteerd van K.L. Neuengamme, waar hij daags erna aan komt. Jan Moolevliet is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Hij gaat daarna op transport naar K.L. Natzweiler (nr.17329) in de Elzas. Als de geallieerden in september de Elzas en kamp Natzweiler naderen, besluit de SS het kamp te ontruimen en gaat Moolevliet op transport naar K.L. Dachau waar hij op 6-9-1944 arriveerde (nr.101224). Maar 8 dagen later gaat wordt hij doorgevoerd naar K.L. Mauthausen. Hier is hij op 16 april 1945 in Kdo. Gusen II op 24 jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.