Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Hengelo Politiek 69278

Geboren

9 sep. 1895
Emmen

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Overleden

9 mrt. 1945

Aanvullingen

Daphne de Jonge op 22 okt. 2017
Opa's plaquette.
Daphne de Jonge op 22 okt. 2017
De Stolperstein voor opa aan de Beukweg in Hengelo (o).
Daphne de Jonge op 22 okt. 2017
De tekst die ik als aanvulling heb achtergelaten bij de plaquette van opa op de Leitenberg. Dit is de tekst waarnaar mevrouw Schirmer verwijst in haar berichtje op deze site.
Trixi Schirmer op 14 mrt. 2017
I live near Dachau and visitied the memorial cemetery Leitenberg for the first time today. I read all the plaques there, the last one I saw and read was the one of Jan de Jonge. i was and still am deeply touched about what i read there. It was so much love in these wirtten words, it was so beautiful. I just wanted to express my feelings and say thank you to Daphne and her aunt for letting me know about your Opa/brother.
Daphne de Jonge op 6 okt. 2016
Op 2 februari 1945 werd hij teruggestuurd naar KZ Dachau. Dit omdat hij te ziek was om te werken. Op 7 maart 1945 is hj in barak 29 overleden. Barak 29 is de laatste barak aan de rechterkant. Opa is begraven in het massagraf op ' De Leitenberg'. In maart 1945 waren er (gelukkig)'geen kolen meer om de ovens in het crematorium te stoken. 9 september jl. (op opa's verjaardag) hebben zijn enigst levende dochter (het jongste zusje van mijn vader) en ik een plaquette geplaatst op de muur van begraafplaats ' De Leitenberg'. Hangt o.a. een plaquette van de Nederlandse staat. In totaal hangen er nu 22 plaquettes aan de muur. Rond de 7400 mensen liggen hier begraven.
Daphne de Jonge op 6 okt. 2016
Mijn opa is op 1 september 1941 in kamp Amersfoort aangekomen. Hiervoor heeft hij waarschijnlijk ook gevangen gezeten in kamp Schoorl. Hierna is hij op 3 maart 1943 overgebracht naar kamp Vught. Op 24 mei 1944 is hij aan zijn laatste afschuwelijke reis begonnen naar Dachau. Hier is hij op 26 mei 1944 aangekomen. Vanuit KZ Dachau is hij eind van dat jaar te werk gesteld in de vliegtuigmotorfabriek van BMW, dit buitenkamp heette Allach.
Daphne de Jonge op 10 mei 2016
Mijn opa is niet overleden op 9 maart, maar op 7 maart 1945. Ik heb op 6 mei jl. bij een bezoek aan Dachau hiervan bewijs gekregen in het archief van Dachau.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.