Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Arnhem Politiek 99686

Geboren

2 mei 1905
Lekkerkerk

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Natzweiler
19 sep. 1944

Aanvullingen

Vera Funke op 10 sep. 2018
Wat betreft de feiten weet ik dat de vrouw van Jacob van Dijk op het moment dat hij werd opgepakt in maart 1942 in verwachting was van de jongste zoon. Die is geboren op 4-6-1942. Jacob van Dijk woonde dus met twee kinderen en zijn vrouw, hij heeft zijn jongste zoon nooit gezien. Met vriendelijke groet, Vera Funke
BB op 14 aug. 2015
Jacob van Dijk is werkzaam als inspecteur bij Unilever aan het begin van de oorlog. Hij woont in Bennekom aan de Edeschestraatweg 7 met zijn vrouw en 3 kinderen. Hij is betrokken bij het verzet en lid van de Ordedienst. Geallieerde parachutisten worden door hem voortgeholpen en verblijfplaatsen aangewezen. Door de geallieerden neergeworpen wapens, munitie en zenders worden door Van Dijk opgehaald en opgeborgen resp. gedistribueerd. In maart 1942 gaat het mis en worden veel mensen van de verzetsorganisatie OD opgepakt, waaronder ook Jacob van Dijk. Hij zit lange tijd gevangen in het Oranjehotel in Scheveningen in afwachting van het 2e proces tegen ongeveer 300 gearresteerde OD-ers. Op 27 April 1943 tijdens het 2e OD-proces werden uiteindelijk 21 OD-ers ter dood veroordeeld, waarvan 17 werden geëxecuteerd. Dit is de groep van Schimmelpenninck. De anderen kregen 'gratie', maar werden samen met de andere Todeskandidaten doorgestuurd naar concentratiekampen. Ook Jacob van Dijk die wordt aangemerkt als NN-haeftling. Hij komt op 26 oktober 1943 aan in K.L. Natzweiler in de Elzas en wordt geregistreerd onder nummer 5572. Jacob van Dijk valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Ze mogen niet schrijven met het thuisfront en ook geen post of pakketten ontvangen. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Jacob van Dijk gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 99686, om twee weken later weer teruggesleept te worden naar het Aussenkommando Vaihingen van K.L. Natzweiler. Hier is hij uiteindelijk op 30-3- 1945 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.