Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Rijssen Joods 87669

Geboren

6 apr. 1926
Alphen a/d Rijn

Aankomst

6 aug. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Flossenbürg
7 jan. 1945

Aanvullingen

BB op 19 mrt. 2016
Jacob Philip Dikker, geboren 06-4-1926 en zoon van leraar Philip Dikker en Sophia Dikker-Spanjar en geboren in Alphen a/d Rijn. Als Jacob en zijn broertje Salomon (16-7-1927) nog maar heel klein zijn overlijd hun vader op 8-3-1928 na een kort ziekbed. Sophia blijft alleen achter met de kinderen en vertrekt naar haar geboortedorp Rijssen in Overijssel met haar kinderen waar zij zich vestigen aan de Haarstraat 58. Het joodse gezin valt ook ten prooi aan de Jodenvervolging en zij worden weggevoerd eerst naar kamp Vught en in juni 1943 met een zogenaamd kindertransport naar Westerbork. Sophia en Salomon gaan daarna op transport naar Sobibor waar zij, vermoedelijk op de dag van aankomst, beiden op 11-6-1943 in de gaskamers worden omgebracht. De omzwervingen van Jacob Dikker zijn niet geheel duidelijk. Op 06-08-1944 komt hij uit Warschau aan in K.L. Dachau, waar hij wordt geregistreerd met nummer 87669. Op 07-01-1945 wordt hij doorgevoerd naar K.L. Flossenburg om daarna weer te worden verplaatst naar K.L. Bergen Belsen. Dit kamp wordt omstreeks 22 april bevrijd door de geallieerden en Jacob moet dus de bevrijding nog hebben meegemaakt. Vermoedelijk was hij dusdanig verzwakt dat hij op 31-5-1945 in Bergen Belsen is overleden op 19 jarige leeftijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.