Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Jacob Josua Lussenburg

Rotterdam Joods 100937

Geboren

26 apr. 1913
Rotterdam

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
14 sep. 1944

Aanvullingen

Feiko Postma op 16 jul. 2016
Op deze site lees ik de naam van Jaap Lussenburg. Mijn vader, Karel Titus Postma (1907-1971) werd op 3 september 1942 naar Buchenwald gestuurd als NN-gevangene. Hij meldde na de oorlog schriftelijk bij het Afwikkelingsbureau Concentratiekampen dat er mensen uit Buchenwald die hij kende, waren afgevoerd naar Natzweiler. De namen van de groep luidden 'Tom Engeln, Jaap Lussenburg, Kees Neven, Jan Geluk, Jan Alberts, Benedic Pierre Eggermont, Jaap van Rijn, Gerard Palms, Donald Bamberg, Ab de Haas, Wim Brons (allen begin, 2 of 3 februari '44 naar Natzweiler)'. Ene Max Schmaal vertrok in september 1944 vanuit Buchenwald naar Dora (Nordhausen). Mijn vader schreef ook dat Lussenburg de oorlog niet overleefde. Mijn vader zat in Buchenwald in de strafbarak (Strafkompanie 36), waar ene Erich Becker de scepter zwaaide. Zat Lussenburg ook in nr. 36?
Constant op 24 dec. 2015
Rotterdamse ambtenaren hebben grootschalig het vermelde (Joodse) geloof aangepast tijdens de bezetting. Voor uitleg, zie deze link http://www.loods24rotterdam.nl/kaddisj De vermelde geloofsovertuiging Nederlands Hervormd op de gezinskaart van Jacob Josua Lussenberg is wat twijfelachtig, de letters NH staan er een beetje vreemd en slordig op gezien het perfecte handschrift op de rest van de gezinskaart, kan duiden op een aangepast en/of weggewerkte N.I of N. Isr. Bij deze linken doorklikken via de button "volgende" http://rotterdam.digitalestamboom.nl/scan.aspx?book=R&id=826233 Bij Lussenburg is de vervalsing van geloofsovertuiging niet overtuigend aanwezig op de gezinskaart. Er zijn aanzienlijk betere voorbeelden van deze vervalsingen, die goed genoeg waren in 40-45, maar vandaag onder scanner en uitvergroot alsnog zeer zichtbaar zijn. Ik ben nu bezig met een onderzoek hierover, ik heb al drie zeer overtuigende voorbeelden waarvan een ver familielid met joodse grootouders en een joodse vrouw. Bij twee andere families wil ik eerst toestemming voor publicatie. En ik heb zelf ook tijd nodig voor het onderzoek, dus geinteresseerden mogen nog even wachten. Ik zoek nog een publicatiemedium, mail gerust bij interesse in een mogelijk artikel.
BB op 7 aug. 2015
http://www.oorlogsslachtoffersgemeentegeldermalsen.nl/gmalsen%20hr.%20fw%20van%20der%20Borch%20tot%20Verwolde.htm Op deze website wordt Jacob Lussenburg overigens aangemerkt als Jood. Uit geen van de Duitse documenten, van verschillende concentratiekampen staat hij echter als Jood geregistreerd.
BB op 7 aug. 2015
Tabaksorteerder Jacob Lussenburg woont aan het begin van de oorlog in Rotterdam-Overschie aan de Torenlaan 10. Hij is dan gehuwd met Sofia de Haas en ze hebben 1 kind. Op 29 juni 1942 wordt Lussenburg opgepakt door de SD vanwege zijn vermeende lidmaatschap van de verzetsgroep De Leeuwengarde. Deze verzetsgroep werd oorspronkelijk opgericht in de herfst van 1940 en zou zich vooral bezig willen houden met sabotage en spionage activiteiten. In de twee linkjes op deze pagina is wat meer te lezen over deze verzetsgroep. Na gevangen te hebben gezeten aan de Sipo-dienststelle in Rotterdam aan de Heemraadsingel, wordt Lussenburg via het Oranjehotel in Scheveningen afgevoerd naar P.D.Amersfoort en van daar uit gaat hij op transport naar K.L. Buchenwald waar hij op 29-11-1942 wordt geinterneerd onder nummer 6228. Jacob Lussenburg wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Op 4 maart 1944 arriveerde hij als Nacht und Nebel gevangene in K.L. Natzweiler waar hij onder nummer 7765 gevangen wordt gehouden. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Diverse buitencommando s van het kamp blijven echter gehandhaafd. Jacob Lussenburg gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 100937. Een ruime week later wordt hij echter al weer doorgevoerd naar K.L. Mauthausen, waar hij in het Aussenkommando Gusen beland. Hier is Jacob Lussenburg op 06 februari 1945 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.