Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Amsterdam Politiek 69267

Geboren

28 jun. 1911
Amsterdam

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Eric Dortmond op 2 jan. 2017
Beste mensen, Jacob Homma, ome Ko voor mij heb ik gekend vanaf eind jaren 70 tot en met begin jaren 80 van de vorige eeuw. Hij kwam toen veel over de vloer bij zijn oude vriend Piet Jansen in s'Graveland met wie hij voor de oorlog veel optrok en samen op de racefiets overal naar toe ging. Jacob was geen onverdienstelijk wielrenner, In oude krantenartikelen kan je zijn naam nog vinden. Wat hij mij verteld heeft is dat voor dat hij in Dachau zat eerst in Natzweiler heeft gezeten. Dat kamp is geëvacueerd vanwege de opmars van de geallieerden in 1944. Jacob moest toen naar Dachau. Dat hij het overleefd heeft mag een wonder genoemd worden maar kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan zijn ijzersterke gestel. Het was een sportmens. Zijn broer Jan Homma heeft als vrijwilliger in de Spaanse burgeroorlog tegen de fascisten gevochten. Jacob heeft verzetswerk gedaan maar is daarom niet aangehouden door de Duitsers. Hij stond bekend in een archief als lid van de communistische partij. Dat was de reden van zijn aanhouding Dat is wat hij mij verteld heeft.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.