Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Politiek 44407

Geboren

15 dec. 1900
Urmond

Aankomst

26 feb. 1943
Dachau

Onbekend

Aanvullingen

BB op 9 apr. 2016
Hubertus Wijnands was een mijnwerker die woonde in de gemeente Geleen. Hij komt op 26-2-1943 K.L. Dachau binnen met een transport dat afkomstig is van de Wewelsburg uit Noordrijn-Westfalen, en dit is het hoofdkwartier van de SS. Van 1939 tot 1943 hebben vele gevangenen dwangarbeid moeten verrichten bij de constructie werkzaamheden, die in het voorjaar van 1943 geheel waren afgerond. Mogelijk was Wijnands daarbij betrokken. In de directe omgeving van de Wewelsburg was concentratiekamp Niederhagen ingericht om gevangenen onder te brengen die daar voor de constructie werkzaamheden werden ingezet. In het voorjaar van 1943 is dit kleine K.L. opgeheven. Er is echter niet met 100% zekerheid vast te stellen of Wijnands ook tot deze groep behoorde. Hubertus Wijnands beland na zijn aankomst op 26-2-1943 in het Kdo. Haunstetten, een Aussenlager van Dachau. Hier wordt hij ingezet voor dwangarebeid in de nabij gelegen Messerschmidt-Werke. Vanwege de locatie van deze vliegtuigfabrieken, is het een belangrijk doelwit voor de geallieerde bommenwerpers. In 1944 vallen de geallieerden op 25-2-1944, 16-3-1944, 13-4-1944 en 19-7-1944 de Messerschmidt-Werke aan. Hierbij vallen honderden doden, ook onder de fabrieksarbeiders, burgerbevolking en onder de gevangenen van Kdo. Haunstetten. Bij deze bombardementen komen voor zover bekend, 3 Nederlanders om het leven. Hubertus Wijnands is volgens de OGS op 13-4-1944 in Haunstetten overleden, de datum van een van de geallieerden bombardementen. Vermoedelijk is hij een van de drie Nederlandse slachtoffers van deze luchtaanval.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.