Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Zwolle Jehova's getuige 27725

Geboren

19 jul. 1912
Zwolle

Aankomst

26 sep. 1941
Dachau

Overleden

17 feb. 1943

Aanvullingen

Rene van elburg op 10 dec. 2022
Volledige tekst van mijn opa zijn bord is: "Ter herinnering aan Herman van Elburg. Herman van Elburg werd geboren 19 juli 1912 in Zwolle. Hij woonde aan de Azaleastraat 43. Op 10 februari 1941 werd hij gearresteerd vanwege zijn geloofsovertuiging. Herman was een getuige van jehovah. Hij stierf op 17 februari 1943 In het concentratiekamp Dachau."
Godefridus van Velsen op 23 nov. 2017
Gaarne volledige tekst van herinneringsbordje als aanvulling vermelden.
B op 23 dec. 2016
Herman van Elburg woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Azaleastraat 43 in Zwolle. Op 18-1-1934 is hij in het huwelijk getreden met Elisabeth Katgert en ze hebben samen twee kinderen. Herman is slager van zijn vak en maakt deel uit van de Jehova gemeenschap in Zwolle. Herman en zijn gezin namen geloofsgenoten op in huis die onderdoken. Door verraad is van Elburg uiteindelijk opgepakt door de bezetter en afgevoerd op 10 februari 1941. Zijn geloof en zijn verzet tegen de Duitse bezetter werden hem fataal. Op 17-02-1943 is hij in K.L. Dachau, waar hij geregistreerd stond onder nummer 27725 met de omschrijving "Bifo" ofwel Bibelforscher. Op 1 oktober 2014 is door de wethouder van Zwolle in het bijzijn van de dochter van Herman van Elburg een herinneringsbordje geplaatst in het Azaleapark ter nagedachtenis aan hem.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.