Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Zutphen Joods 156070

Geboren

18 mei 1925
Amsterdam

Aankomst

12 apr. 1945
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

wim boekdrukker op 9 mei 2020
Geachte heren Ter uwer attentie had mijn vader nog een zus. Haar naam Elisabeth Polk-Boekdrukker ook vergast 9/42 Met dank Wim Boekdrukker
BB op 16 nov. 2015
De vrijgezelle slager Herman Boekdrukker wordt geboren in Amsterdam op 18-5-1925 en is de zoon van Nathan Boekdrukker en Rachel Coopman. Als Herman 5 jaar oud is sterft zijn moeder. Zijn vader is daarna opnieuw in het huwelijk getreden met Marianna Zwarenstein. Het gezin woonde aan de De La Reystraat 10-I in Amsterdam. In 1942 wordt het gezin weggevoerd, en ook de oudere zus van Herman Boekdrukker, Lena, wordt via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Zij komen allen in september 1942 om in de gaskamers. Herman Boekdrukker wordt gevangen gezet onder nummer 176742 en wordt vermoedelijk in januari 1945 vanuit Auschwitz op transport gezet naar K.L.Gross Rosen. De SS verplaatsen duizenden Joden uit Auschwitz voor het op 27 januari 1945 door het Rode Leger wordt bevrijd. Boekdrukker wordt echter op 10-2-1945 doorgevoerd naar K.L.Buchenwald, weer een paar dagen voor de bevrijding van Gross Rosen door de Russen op 14-2-1945. Uit de datum van zijn aankomst in Dachau is mogelijk af te leiden dat hij een paar dagen voor de bevrijding van K.L. Buchenwald door de Geallieerden op 11 april 1945, weer verplaatst is door de Duitsers, mogelijk met het laatste transport uit Buchenwald dat vertrok op 7 april 1945 en met ruim 2300 doden aan boord, in deels open wagons aankomt in Dachau. Herman Boekdrukker overleefde de oorlog en maakte de bevrijding mee van Dachau door de Amerikanen. Na de oorlog vestigde Herman Boekdrukker zich in Den Haag.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.