Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Hendrik Hubert Balter

Schaesberg Politiek 110696

Geboren

6 aug. 1917
Schaesberg

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Flossenbürg
27 sep. 1944

Aanvullingen

BB op 31 dec. 2015
Hendrik Hubert Balter is een mijnwerker die woont met zijn echtgenote Wilhelmina Booimans aan de Frans Erensstraat 17 te Schaesberg. Hendrik Balter is betrokken bij het communistische verzet aan het begin van de oorlog, en wel bij de verzetsgroep De Vonk. Binnen Landgraaf e.o. opereerde de groep “De Vonk” . De leden werden middels een geheim netwerk voorzien van vlugschriften genaamd “De Vonk” dat gericht was tegen de Duitse bezetter. De groep was samengesteld uit communisten en socialisten en had geen binding met de overige verzetsgroepen. Dit was heel begrijpelijk, de Sovjet Unie was eveneens als de Duitse bezetter onmenselijk tekeer gegaan tegen diegene die afwijkende politieke opvattingen hadden. Het doel van de verzetsgroepen was hetzelfde, de bestrijding van de bezetter. Einde april 1942 werd verzetsman Scheper op grond van diefstal van een fiets gearresteerd. De arrestant nam veldwachter Dreessen in vertrouwen en vroeg hem naar zijn huis te gaan waar een groot aantal illegale lectuur aanwezig was, o.a. “De Vonk”. De veldwachter nam contact op met de NSB burgemeester Brouwers, die op zijn beurt de Sipo informeerde. Scheper werd aan een verhoor onderworpen en sloeg door. Hij noemde 60 namen die allen gearresteerd werden. Na verhoor werden 40 mannen vrijgelaten. De resterende 20 werden getransporteerd naar P.D. Amersfoort. Onder hen is ook Hendrik Balter. Hij wordt na een verblijf van enkele maanden in Amersfoort doorgevoerd naar K.L. Buchenwald, waar hij op 30-10-1942 arriveerde en wordt geregistreerd onder nummer 134. Op 2-3-1944 wordt hij overgebracht naar K.L. Natzweiler, waar hij als NN-gevangene wordt opgesloten en onder nummer 7785 wordt geregistreerd. Op 22-9-1944 wordt hij doorgevoerd naar K.L. Dachau (nr. 110696) maar na 5 dagen al weer doorgevoerd naar K.L. Flossenburg. Balter belandde in het Außenlager Gröditz dat sinds 27-9-1944 was geopend en het noordelijkste Aussenlager van K.L. Flossenburg in de buurt van Riesa. Balter wordt er ingezet voor dwangarbeid t.b.v. de Mitteldeutsche Stahlwerke (Flick-Konzern) waar men luchtafweergeschut bouwde. In het kamp verblijven circa 800 mannen en de bewaking bestond uit circa 65 SS-ers. Door de uitbraak van een Tyfus epidemie zijn circa 220 gevangenen, maar ook de kampleider SS-er Kormann, bezweken. Als op 17-4-1945 het kamp wordt bevrijd door de geallieerden is Hendrik Balter al overleden (of een dag nadien), vermoedelijk aan tyfus. Hij wordt door de Oorlogsgraven stichting op 18-4-1945 als overleden gemeld.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.