Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Gerrit Hendrik Nales

Rotterdam Politiek 103894

Geboren

1 okt. 1915
Rotterdam

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

R Kaas op 30 sep. 2022
Dan hier nog de periode VOOR Dachau: 13-12-1940 gearresteerd door Sipo Den Haag, behoorde tot de Geuzen organisatie. 09-04-1941 naar Buchenwald KL nr 5529 12-03-1942 naar Natzweiler Kennelijk op 6-9-44 naar Dachau. Dr R Kaas
Bibliotheek Verzetsmuseum Amsterdam op 9 mrt. 2022
Naar aanleiding van onderstaande bijdrage van Marijke Brouwer heeft het Verzetsmuseum bij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging navraag gedaan over Gerrit Hendrik Nales. Daaruit blijkt dat de Politieke Recherche kort na de oorlog onderzoek heeft gedaan naar beschuldigingen dat Nales in concentratiekamp Natzweiler diverse gevangenen mishandeld zou hebben. In het dossier zitten echter ook verklaringen van gevangenen die zeggen door Nales te zijn geholpen. Voor zover bekend hebben de beschuldigingen tegen Nales niet tot een veroordeling geleid. Los daarvan wil het Verzetsmuseum graag benadrukken dat opname in het Digitaal monument Dachau geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is uitsluitend om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Marijke Brouwer op 23 mei 2019
Dat een Kapo nog eens gevierd zou worden in het verzetsmuseum grijpt mij aan. Bijgaand een oud document van mijn vader. Hij met een aantal andere Natzweilers waren zich zeer goed bewust wat deze Kapo in het kamp Natzweiler gedaan had. Zij hebben zich er altijd voor ingezet dat deze Kapo ook niet op de lijst van deze groep zou komen staan. Nu de mensen die kennis hebben van zijn beestachtigheden (om de slachtoffers te citeren) zijn overleden, probeert deze Kapo blijkbaar zijn geschiedenis te herschrijven. Wat een pijnlijke geschiedenis. Bijgaand een brief die ik vond, helaas geen idee of dit verzonden is, of dat men vond dat de klacht die er al lag genoeg was.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.