Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Franciscus Martinus Rulo

Rotterdam Politiek 110871

Geboren

14 sep. 1902
Rotterdam

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

I.M. de Wilt op 23 okt. 2019
info familie: Frans is na zijn arrestatie in het Oranjehotel Scheveningen geweest. Via de Arolsen Archieven gevonden: kaart kamp Amersfoort, verwijzing naar kamp Vught (binnengekomen 13 januari 1943), Geneeskundig advies transport 6 juni 1943, Transport abge(stellt ?) kaart uit Amersfoort 1 juli 1943. Op 11 juli 1943 komt hij aan in Natzweiler. Route was in ieder geval: Rotterdam, Scheveningen, Amersfoort, Vught, Natzweiler, Dachau, Hamburg-Neuengamme.
I.M. de Wilt op 11 mrt. 2016
Frans, gehuwd en vader van vijf kinderen, is op 19 oktober 1942 met vele anderen gearresteerd in Rotterdam. Zijn naam was aangetroffen op een adreslijst in bezit van Sally Dormits, leider van de Nationale Volksmilitie. Deze was in verband gebracht met een mislukte spoorwegaanslag op 7 augustus 1942 in Rotterdam en een brand in een opslagplaats van de Wehrmacht op 13 oktober in Den Haag. Sally pleegde 17 oktober 1942 zelfmoord bij zijn arrestatie. Vervolgens werd iedereen opgepakt wiens naam op de lijst stond. Op 11 juli 1943 wordt Frans geregistreerd in concentratiekamp Natzweiler als Nacht - und - Nebel gevangene. Bijgevoegd is zijn kledinglijst bij aankomst. Op 22 september 1944 komt hij aan in Dachau vanwaar hij op 22 oktober naar Neuengamme wordt getransporteerd. Daar overlijdt hij op 12 december 1944. Het is mij niet bekend waar hij tussen 19 oktober 1942 en 11 juli 1943 is geweest. Mogelijk is hij net als Louis Emmerij (ook op deze site vermeld, om dezelfde reden gearresteerd en dezelfde datum in Natzweiler geregistreerd) na zijn arrestatie naar het Oranjehotel overgebracht.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.