Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Rumpt Politiek 69093

Geboren

3 nov. 1913
Ede

Aankomst

25 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Auschwitz
2 nov. 1944

Aanvullingen

Bob Latten op 23 apr. 2021
Geachte lezer, Als ik op uw website op zoek ga naar Evert van Zandwijk, broodbakker uit Rumpt, zie ik dat hij in 1944 eerst in Dachau, later in Auschwitz gevangen heeft gezeten. Evert van Zandwijk en zijn echtgenote Gré hebben in 1943 joodse onderduikers gehad, namelijk Mally, Hugo en Margot Hecht. Ik weet ook dat Van Zandwijk in september en oktober 1943 in Kamp Vught heeft gezeten op verzoek van de SP. Op dit moment schrijf ik aan een boek over de oorlogsgeschiedenis van de familie Hecht . Uiteraard met hun toestemming. In hun verhaal speelt de onderduik in Rumpt een belangrijke rol. Vooral omdat er in het dorp Rumpt wordt gezegd dat Evert van Zandwijk is verraden omdat hij joodse onderduikers zou hebben. Mogelijk was dat het moment dat zij naar een volgend adres in Vianen moesten vertrekken. Van Zandwijk is in ieder geval teruggekomen uit Auschwitz, met barre herinneringen in de geest en op zijn arm, een tatoeage met nummer 200199. Op dit moment onderzoek ik 2 sporen. Het ene via Kamp Vught en het gemeentearchief Rotterdam, waar de kaart met de arrestatie in 1943 te vinden is. Het tweede spoor betreft Dachau-Auschwitz. Zou u mij kunnen helpen aan meer informatie over dit laatste? Ik dank u bij voorbaat en ben graag bereid om nadere informatie te delen. Vriendelijke groet, Bob Latten, auteur

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.