Eijsden
Politiek
157413
Geboren
16 mei 1917
Delft
Delft
Aankomst
17 apr. 1945
Dachau
Dachau
Bevrijd
Dachau
29 apr. 1945
Aanvullingen
Ritha Jansen op 10 apr. 2022
Ik heb Dick en Kitty Sleeuwenhoek gekend na de oorlog (50en60er jaren) Ze woonden in Amersfoort. In het Vermeerkwartier Hebben een zoon Gertje en een dochtertje verloren. Hadden een pleegzoon Sjoerd. Waren lieve mensen!
Marjolijn de Loos op 21 feb. 2020
De gevangenen uit kamp Natzweiler zijn in september 1944 naar Dachau en/of anderen kampen getransporteerd. Hij moet dus eerst ergens anders geweest zijn voor hij op 17-4-1945 naar Dachau ging.
Paul De Jongh op 12 jan. 2019
Beste G. Sleeuwenhoek, ik verwijs graag naar het boek (Grenzeloos verzet) dat ik recent schreef over de verzetsgroepen waar uw oom deel van uitmaakte. Met vriendelijke groet, Paul.
B op 30 okt. 2015
Dirk Sleeuwenhoek (Dick) was een verzetsman, en douanier van beroep. Dick Sleeuwenhoek hielp o.a. ontsnapte krijsgevangenen en Joden via Maastricht de grens over te steken naar België, Frankrijk om zo Spanje te bereiken. De contacten met Engeland liepen via de Graaf van Liedekerke de Pailhe, Alfons en Hubert Smeets. Het betrof hier het Hannibalspiel. In oktober 1942 wordt hij door verraad gearresteerd en gevangen gezet in Maastricht, waar de SD een klooster aan de Tongerseweg in gebruik hadden als gevangenis. Eind november 1942 werd hij met andere verzetsmensen van zijn groep overgebracht naar de SD Polizeigefangnis Haaren. Op 27 juli 1943 werd hij overgebracht naar de Kriegswehrmachtsgefangnis aan de Gansstraat in Utrecht voor een proces dat twee dagen later begon. Bij het proces in de Gansstraat werden doodstraffen uitgesproken, drie gratieverleningen en de rest werd ‘abgetrennt’ zo ook Dirk Sleeuwenhoek. Op 23 oktober 1943 werd hij met de rest van de abgetrennten over gebracht naar P.D. Amersfoort. Op 27 oktober 1943 gaat Dirk Sleeuwenhoek met 67 anderen op transport naar K.L. Natzweiler waar hij als Nacht-und Nebelgevange aan zware dwangarbeid wordt onderworpen. Dirk wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Op 17-4-1945 wordt hij verplaatst naar K.L. Dachau waar hij de bevrijding door de Amerikanen mee maakt. Dirk Sleeuwenhoek is op 26-5-1967 op 50 jarige leeftijd overleden. Op de foto staat Dirk Sleeuwenhoek uiterst links in donker kostuum
G.Sleeuwenhoek op 18 mei 2015
Ik zou graag in contact komen met mensen die mij meer informatie kunnen geven over mijn overleden oom Dirk Sleeuwenhoek die o.a in Natzweiler en Dachau -Allach gevangen heeft gezeten
Uw aanvulling
Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.