Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Cornelius van der Tak

Amsterdam Politiek 93346

Geboren

22 mei 1921
Amsterdam

Aankomst

25 aug. 1944
Dachau

Vrijgelaten

20 sep. 1944

Aanvullingen

Dr R Kaas op 5 okt. 2024
Bovenstaande gevangene was weliswaar “entlassen” uit Dachau, maar dat betekende bij de SS geenszins dat hij ook terug mocht naar huis. Dwangarbeiders bleven de gehele oorlogstijd in dienst van de Duitsers!! Dat bewijst ook een brief dd 16-01-1945 van de MAN Werke in Augsburg, zijn eerdere werkgever, waarop: ID 70490526, wordt aangegeven dat hij sinds 12-1-45 “fluechtig ist”, samen met nog 4 andere Nederlanders. je baan opzeggen was onbestaanbaar!! Werd je alsnog gesnapt dan betekende dat vaak de onmiddellijke dood, of de langzame in een volgend concentratiekamp. Met vriendelijke groeten, Reinie Kaas

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.