Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Cornelis van der Jagt

Schiedam Politiek 37985

Geboren

23 dec. 1885
Rotterdam

Aankomst

30 okt. 1942
Dachau

Overleden

23 jan. 1943

Aanvullingen

BB op 21 aug. 2015
Cornelis van der Jagt woont aan het begin van de oorlog aan de Thymstraat 74 te Schiedam. Hij is gehuwd met Maria Alberdink en vader van 6 kinderen. De kost verdiende hij als wachtman/portier. Al vrij snel nadat de Duitsers Nederland bezetten, raakt Cornelis van der Jagt betrokken bij het verzet. Hij sluit zich aan bij de Geuzen in de regio Rotterdam. In november 1940 wordt er door Oberassistent der Sicherheitsdeinst Kurt Gebauer en rechercheur Tennekes uit Arnhem een onderzoek gestart naar illegale wapenhandel, waarbij de Geuzen uit regio Rotterdam bij mogelijk betrokken zijn. Inspecteurs Schotvanger en van der Heiden van de Schiedamse politie voeren het onderzoek in Rotterdam e.o. Op 19-11-1940 wordt Cornelis van der Jagt en 6 andere verzetsmensen opgepakt door de Schiedamse politie en gevangen gezet in het Oranjehotel in Scheveningen en daarna opgesloten in het kamp Schoorl met gevangenen nummer 7052. Cornelis van der Jagt gaat op transport naar K.L. Buchenwald waar hij op 9-4-1941 aan komt en gevangen wordt gezet (nr. 5422). Na een gevangenschap van ruim een half jaar hij doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij op 30-10-1942 arriveerde en wordt geregistreerd onder nummer 37985. Cornelis van der Jagt is in Dachau op 23-1-1943 op 57-jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.