Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Politiek 131650

Geboren

20 sep. 1922
Rotterdam

Aankomst

23 nov. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Buchenwald
12 dec. 1944

Aanvullingen

BB op 4 okt. 2015
Cornelis Jorissen woont in de oorlog aan de Nassauhaven 65b te Rotterdam, is vrijgezel en werkt als expeditiemedewerker. In 1944 wordt hij opgepakt door de SD en gaat op transport naar K.L. Dachau waar hij op 23 november 1944 arriveerde en onder nummer 131650 wordt geregistreerd. Drie weken later wordt hij doorgevoerd naar K.L. Buchenwald waar hij op 13 december 1944 aan komt en wordt geregistreerd onder haftlingnummer 47242. Jorissen beland in het Aussenkommando Langenstein-Zwieberge bij Halberstadt, waar onder de deknaam Malachit in de Thekeberg een ondergrondse fabriek wordt gemaakt voor Junkers t.b.v. de V2 productie. De gevangenen moeten grote lange gangenstelsels uitgraven in de berg en de omstandigheden in het kamp zijn verschrikkelijk slecht. Cornelis Jorissen is hier op 22 maart 1945 overleden op 22-jarige leeftijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.