Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Carel Hendrik van Oeveren

Hilversum Politiek 32903

Geboren

19 jun. 1910
Arnhem

Aankomst

1 aug. 1942
Dachau

Overleden

1 aug. 1942

Aanvullingen

M.P. Bakker op 20 okt. 2020
Otto blijkt getrouwd te zijn geweest met Adriana van Oosten. Na de scheiding is zij in 1940 hertrouwd met de jonge weduwnaar Gijsbertus de Waal, waarschijnlijk een vriend van Otto uit dezelfde verzetsgroep. Ook Gijsbertus heeft gevangen gezeten in Neuengamme. Hij is daar overleden, op 4 april 1942. Vanuit Kamp Amersfoort was hij op 13 december 1941 naar Neuengamme getransporteerd (zie ook: Digitaal Monument Neuengamme).
M.P. Bakker op 13 okt. 2020
Carel Hendrik van Oeveren was, in vrienden- en familiekring, bekend als Otto van Oeveren. Hij kwam uit Arnhem maar woonde aan de Oude Enghweg in Hilversum, de stad waar ook zijn broer en schoonzus woonden. Hij was actief in een communistische verzetsgroep. Al vrij vroeg in WO II, is hij gearresteerd en vervolgens geïnterneerd in het tamelijk onbekende Kamp Schoorl. Daarvandaan is hij op transport gezet naar het Kamp Neuengamme (in de buurt van Hamburg). Uit Neuengamme ontving zijn familie een brief van Otto, gedateerd 7 juni 1942. Niet lang daarna is hij overgebracht naar Concentratiekamp Dachau (bij München) waar hij op 1 augustus 1942 aankwam. Volgens zijn overlijdensakte, stief hij daar nog diezelfde avond aan een hartstilstand (Herz- und Kreislaufsversagen) ten gevolge van een longontsteking. Op basis van de gedetailleerdheid waarmee zijn overlijden beschreven is, lijkt dit geloofwaardig. In de overlijdensakte van Carel is, als burgelijke staat, ingevuld dat hij gescheiden zou zijn. Van een huwelijk is vooralsnog echter geen bewijs gevonden. Otto werd 32 jaar oud.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.