Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Bernardus Hermanus Koolman

Versailles (Frankrijk) Politiek 74119

Geboren

29 okt. 1916
Rijssen

Aankomst

20 jun. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Jolanda van Grinsven op 5 mrt. 2024
Bernard Hermanus Koolman is in 1942 vanwege zijn verzetswerk gevlucht uit Nederland naar het Séminair te Versailles, Parijs. Hij is daar de priesteropleiding gaan volgen. Maar hij werd ook lid van de verzetsgroep Dutch-Paris. Op 9 maart 1944 is hij in Versailles gearresteerd door de Gestapo. Zoals 140 andere leden in Parijs waaronder Eric Verstijnen. Bernard Koolman was gevangen gezet in Fresnes, ondervraagd door de Gestapo op Rue des Saussaies à Paris en vervolgens via Compiègne op 6 juni 1944 naar Dachau. Bernard en Eric waren samen in Dachau Natzweiler. Bernard Koolman is op 19 juni 1945 door een Franse kapitein, die bleek in Versailles een klasgenoot van Bernard zijn geweest, bevrijd en terug gebracht naar Versailles. Bernard heeft uiteindelijk de priesteropleiding in Versailles voltooid en is altijd in Frankrijk blijven wonen. Bernard is overleden op 17 januari 2009 te Vaugrigneuse. (Essonne)

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.