Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Groningen Politiek 37865

Geboren

12 okt. 1892
Bellingwolde

Aankomst

30 okt. 1942
Dachau

Doorgevoerd

Flossenbürg
7 dec. 1942

Aanvullingen

B Benneker op 30 mei 2015
Berend Meijering woont bij het uitbreken van de oorlog met zijn vrouw Gepke aan de Davidstraat 19 in Bellingwolde. Ze hebben twee kinderen en Berend werkt als landarbeider. Hij is actief in het communistisch milieu en is vanaf 1937 lid van de CPN. Hierdoor raakt Berend betrokken bij verzetsactiviteiten en de verspreiding van Het Noorderlicht en De Waarheid. Ook zou hij banden het gehad met Emigratiegroep Rode Hulp. Op 13-5-1941 wordt hij door de SD Groningen opgepakt voor de verspreiding van illegale kranten en lectuur. Hij zit enige tijd vast in het huis van bewaring, maar wordt daarna overgeplaatst naar PDL Amersfoort. Vanuit Kamp Amersfoort wordt Berend Meijering naar K.L. Buchenwald op transport gezet en komt daar op 28-3-1942 aan. Hij wordt hier onder gevangenennummer 205 geregistreerd. Na 7 maanden in Buchenwald gevangen te hebben gezeten, en aan de zware ontberingen en dwangarbeid te zijn onderworpen gaat hij op 29-10-1942 naar K.L. Dachau. Hij komt hier enkele dagen later aan en wordt onder gevangenennummer 37865 geregistreerd. Twee maanden later op 07-12-1942 wordt Berend Meijering overgebracht naar K.L. Flossenburg ten oosten van de stad Nurnberg. Het vermoeden bestaat dat hij van hieruit doorgevoerd zou zijn naar K.L. Auschwitz en daar op 31-12-1944 zou zijn overleden. Er bestaat echter twijfel over de juistheid van de sterfdatum en -plaats van Meijering, temeer omdat hij geen Jood zou zijn geweest.
Lieuwe Berend van der Veen op 23 mei 2015
Berend Meijering is overleden in Auschwitz gemeld, datum niet bekend. Vermelding 31.12.1944.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.