Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Anna Paulowna Politiek 157444

Geboren

25 dec. 1912
Anna Paulowna

Aankomst

17 apr. 1945
Dachau

Onbekend

Aanvullingen

Ronald Steenwijk op 12 mei 2022
Kan mevrouw Pastoor contact met mij opnemen omtrent het graf van de heer Glim. Er staat bij het graf een bordje met het verzoek of de rechthebbende de gemeente Anna Paulowna willen bellen. Ik vermoed omtrent de grafrechten en het verlopen hiervan. Ronald Steenwijk Anna Paulowna
Anita Pastoor op 4 mei 2016
beste mensen geen aanvullende info maar een woord van dank Arie glim was een oom van mijn vader via deze weg mijn kinderen kunnen laten zien wie oom Arie was omdat er geen verdere familie meer in leven is ik heb oom Arie wel gekend wat ik me kan herinneren een mooi man een klein vraagje van mij ik weet dat er een nummer op z.n arm stond was dit dan dat registratie nummer met zeer vriendelijke groet Anita Pastoor
BB op 16 okt. 2015
Arie Glim is een vrijgezelle landarbeider uit de Kop van Noord-Holland die actief is in communistische kringen. Hij is lid van de illegale CPN tijdens de bezetting. Vanwege zijn communistische activiteiten wordt hij door de SD in 1942 opgepakt en gevangen gezet. Hierna belandt hij in P.D. Amersfoort van waaruit hij wordt getransporteerd naar K.L. Neuengamme nabij Hamburg. Hier maakt hij de ontberingen van het concentratiekamp mee en staat geregistreerd onder nummer 19023 . Glim is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Na Neuengamme belandde hij op 16-6-1944 in K.L. Natzweiler (17311 gev.nr.) Arie Glim wordt tewerkgesteld in het Aussenkommando Erzingen waar gevangenen worden ingezet om leisteenolie te winnen t.b.v. de Duitse oorlogsindustrie en brandstofwinning. KZ Erzingen was een klein Aussenkommando dat tegenover het station van Erzingen lag en ongeveer 200 tot 350 gevangenen telde. Toen op 16 april 1945 het algemene bevel door Heinrich Himmler werd gegeven dat alle concentratiekampen moesten worden geevacueerd, werd Glim met 158 andere gevangenen overgebracht naar K.L. Dachau en arriveerde daar vanuit Erzingen op 17-4-1945. Hij wordt geregistreerd met gevangenen nummer 157444. Vermoedelijk maakt hij hier op 29-4-1945 de bevrijding mee door de Amerikanen. Arie Glim overleefde de oorlog en keert terug naar Anna Paulowna, waar hij sinds 1945 als gemeenteraadslid de CPN vertegenwoordigde gedurende lange tijd (33 jaar). Glim ontvangt voor zijn werkzaamheden een koninklijke onderscheiding en is op 5-11-1994 op 81 jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.