Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Schiedam Politiek 99669

Geboren

4 jan. 1883
Schoonrewoerd

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Overleden

24 sep. 1944

Aanvullingen

BB op 19 mrt. 2016
Arie Donker was glasblazer van beroep en op 13-10-1911 gehuwd met Maria van Wijk. Het gezin had 6 kinderen en woonde aan het begin van de oorlog in de Kreupelstraat 18a te Schiedam. Arie Donker was actief in communistische kringen en zou zich o.a. hebben bezig gehouden met het verspreiden van het verboden communistische krantje De Waarheid. Op 3-12-1941 werd Arie Donker gearresteerd door de Sipo. Na verblijf in het huis van bewaring wordt Donker via P.D. Amersfoort afgevoerd naar de kampen. Op 10-7-1943 wordt hij geregistreerd als NN-Haeftling in K.L. Natzweiler onder nummer 4397. Als de geallieerden in september de Elzas naderen, besluit de SS het kamp Natzweiler te ontruimen en wordt Arie Donker op 6-9-1944 overgebracht naar K.L. Dachau (nr.99669). Hier is hij uiteindelijk op 24-9-1944 op 61 jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.