Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Hilversum Joods 94830

Geboren

15 sep. 1916
Rotterdam

Aankomst

1 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Trudy van der wees op 14 jan. 2024
Ik zou graag in contact komen met de zoon van Anna van Dam (Abraham Drukker). Ik ben bezig met een boek over Kees Chardon, en uit mijn onderzoek blijkt dat Ans van Dam met hem heeft samengewerkt. UIteraard zoek ik meer informatie. I would like to get in touch with Abraham Drukker, son of Anna van Dam. I am working on a book about Kees Chardon, a Dutch resistance worker. From my research I understand that Ans van Dam worked with him during the Second World War, finding places for Jewish babies to hide. I would like to find out if there is more information about Anna.
Bibliotheek Verzetsmuseum Amsterdam op 22 mei 2020
Anna (‘Ans’) Rosa van Dam ( Drukker-van Dam, Anna Rosa ), Rotterdam, 15-9-1916 – overleden 8-10-2010, Jeruzalem, dochter van een joodse vader en een oorspronkelijk niet-joodse moeder (ze nam in 1926 alsnog het joodse geloof aan). Zij zou, als ‘losse’ medewerker van Piet Meerburg, in WO2 tientallen joodse kinderen en volwassenen aan een schuilplaats helpen. December 1943 belandde ze echter in Duitse gevangenschap. Maart 1944 is ze op transport gezet, in eerste instantie naar Auschwitz-Birkenau. Door haar studie medicijnen ( derdejaars ) lukte het haar om als arts in het Kranken-Revier van Birkenau tewerkgesteld te worden. Zij bleef er tot eind augustus, is toen met de eerste evacuaties naar Kaufering, een sub-kamp van Dachau, getransporteerd. Na een aantal maanden in Kaufering is zij naar het Aussenkommando Mühldorf overgeplaatst. Zij werd ook daar als arts tewerkgesteld. De evacuatie van Mühldorf, per spoor in goederenwagons, verliep chaotisch. Uiteindelijk ging een deel van de groep gevangenen richting Tutzing, een andere groep richting Seeshaupt. In die plaatsen zijn de gevangenen op 29 april 1945 bevrijd. Ans van Dam overleefde de oorlog en keerde terug naar Nederland [ Zie ook https://www.joodsmonumentzaanstreek.nl/robles-jo-jopie/ en : B.J. Flim, Omdat hun hart sprak ] Ans van Dam was onder andere betrokken bij de onderduik van Mirjam Dasberg. Zie : digitale catalogus Verzetsmuseum Amsterdam, objectnummers 13837 en 13989. Zij is de vrouw op de prent van Rob Korpershoek.
Abraham Drukker op 2 jul. 2015
I am the son of Anna Rosa Van Dam. Do you need any info. about heer?

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.