Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Andreas Johannes van Oosten

Haarlem Politiek 32830

Geboren

22 feb. 1906
Zutphen

Aankomst

1 aug. 1942
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
17 aug. 1944

Aanvullingen

Ton van Oosten op 14 nov. 2018
Geachte Dames en Heren van het Verzetsmuseum Deze gegevens heeft mijn moeder en mijn broers nooit geweten jammer want mijn oudste broer is juni 2018 overleden. Waarom zijn deze gegevens nooit doorgegeven aan de familie. hoogachtend, Ton van Oosten
BB op 9 okt. 2015
Metaalarbeider Andreas Johannes van Oosten woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Sillemstraat 31 in Haarlem. Hij is in 1927 gehuwd met Maria van der Wiel en ze hebben samen drie kinderen. Vanwege verzetsactiviteiten wordt van Oosten opgepakt door de SD en gevangen gezet. Via P.D. Amersfoort beland hij in K.L. Neuengamme. Op 01-08-1942 arriveerde in K.L. Dachau een transport uit Neuengamme met veelal verzwakte gevangenen. Velen van hen waren niet meer geschikt voor zware arbeid, maar wel voor de experimenten die de kampartsen in Dachau uitvoerden. Velen van hen stierven in Dachau slechts enkele weken na aankomst. Andreas van Oosten wordt echter na twee weken, op 17-08-1944 al weer doorgevoerd, met bestemming K.L. Mauthausen in Oostenrijk. Hij beland in Aussenkommando Ebensee en is een paar dagen na de bevrijding van K.L. Mauthausen op 06 mei 1945 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.