Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Aloysius Maria Caris

Weert Politiek 69287

Geboren

12 feb. 1922
Weert

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Lilian Caris op 23 mei 2015
Aloysius Maria (Loet) Caris Loet Caris behaalde in 1942 zijn gymnasium β- diploma aan het Bisschoppelijk College in Roermond. Hij droomde ervan piloot te worden, maar in de oorlog was dat onmogelijk. In plaats daarvan legde hij zich toe op elektrotechniek en hij bouwde zelf een radio. Daardoor kon de familie naar Radio Oranje luisteren. Hij dook onder voor de Arbeitseinsatz, eerst in Nijmegen, later thuis in Weert. Daar werd hij uiteindelijk op 12 januari 1944 vlak bij huis betrapt. Hij zei dat zijn Ausweis thuis lag. Eenmaal binnen wist hij via de achterdeur te ontsnappen. Bij huiszoeking werden de radio en verzetsblaadjes gevonden. Iedereen in huis werd opgepakt, inclusief een tante en de dienstbode. De laatste twee werden na een paar dagen vrijgelaten, de anderen (zijn moeder, zijn vader en zijn jongere broer Huub) werden in de SD-gevangenis in Maastricht opgesloten. Loet dook onder op een boerderij in de omgeving. Na een maand werd hij ontdekt toen er in de buurt een Engels vliegtuig was neergestort en de Duitsers op zoek gingen naar de piloot. Zijn moeder werd toen vrijgelaten. Loet, zijn vader Frans en broer Huub werden op 3 maart 1944 naar kamp Vught overgebracht, vanwaar Loet en Frans op 24 mei samen op transport naar Dachau werden gesteld. Zijn broer Huub was op 2 mei naar kamp Amersfoort gestuurd. Op 18 september werd hij daar vrijgelaten. Drie weken na aankomst in Dachau werd Loet tewerkgesteld in de motorenfabriek in Dachau-Allach, op ca. 9 km van het hoofdkamp. Vader Frans bezweek op 8 februari 1945 aan vlektyfus, kort voor zijn 59ste verjaardag. Loet keerde pas na 27 mei 1945 terug naar het bevrijde hoofdkamp Dachau. Op 23 juni 1945 kwam hij met een ziekentransport in Nederland aan. Met een lengte van 1.82 m woog hij nog geen 60 kilo. Na de oorlog bleek Loet net te oud voor de pilotenopleiding. Hij volgde een spoedopleiding tot tandarts, een vak waarbij ook fijne techniek kwam kijken, en dat hij met hart en ziel uitoefende, in eerste instantie in Noordwijkerhout. Hij trouwde met de verpleegster Leuntje Frederika Boon en kreeg vier dochters. In 1966 verhuisde het gezin naar Weert. Loet bleef graag zelf radio's en versterkers maken en bouwde zelfs later een televisie. Het huwelijk eindigde in 1973 in een scheiding, waarna hij hertrouwde en zich in Eerbeek vestigde. Daar stierf hij op 12 augustus 1983.
Lilian Caris op 22 mei 2015
Loet Caris raakte mogelijk in Vught al bevriend met Anne Westra, die samen met Klaas Westra (die aan vlektyfus stierf) op hetzelfde transport naar Dachau werd gesteld. Na de oorlog hielden zij contact.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.