Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Aleida Mathilde van Keulen

Laren (Noord-Holland) Politiek 123113

Geboren

13 jan. 1920
Aalsmeer

Aankomst

15 okt. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Dirk Smits op 25 feb. 2020
Aanvulling betreft de notitie van Aaldrik Hermans, 17-05-2019. Er zitten nl. een aantal onjuistheden in zijn bericht. 'Ada Van Keulen wordt gearresteerd op 13 juni 1944 tijdens een bijeenkomst van de Persoons Bewijzen Sectie (PBS) aan de N.Z. Voorburgwal 74 te Amsterdam. In dit pand hield de leider van de sectie, Lex van Wilgenburg, zitting. Na haar arrestatie wordt ze met andere gevangen genomen verzetstrijders overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Amstelveense weg in Amsterdam.' Note: de in het bericht van Aaldrik Hermans genoemde 'Weteringschans' is een andere gevangenis in Amsterdam, waar ook mensen van de PBS naar toe zijn gebracht, maar Ada was niet een van hen.
Aaldrik Hermans op 17 mei 2019
'Na de razzia op de Persoons Bewijzen Sectie (PBS) aan de Weteringschans op 13 juni 1944 wordt ze samen met 22+ medewerkers gearresteerd en naar de Weteringschans gebracht. Na uitgebreide de verhoren worden ze op 10-8-1944 als groep naar Vught getransporteerd''. Bron: August van Wilgenburg, een Larense verzetsstrijder (Laren 2019) door drs. A. Hermans NB. In dit boek ook een uitgebreid verslag van het transport naar Vught.
Dirk Smits op 7 okt. 2015
foto Ada van Keulen, datum niet te achterhalen. Wel uit de tijd rond tweede wereldoorlog.
Toos Groen op 9 jul. 2015
Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Ada_van_Keulen staat een korte biografie van Ada van Keulen
Toos Groen op 10 jun. 2015
Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Ada_van_Keulen staat een korte biografie van Ada van Keulen
Nelle Boer op 7 jun. 2015
Aleida Mathilda (Ada) van Keulen (Aalsmeer, 13 januari 1920 - Laren (Noord-Holland), 25 januari 2010) was een Nederlandse die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het verzet. Ada was akela bij een illegale padvindersgroep in Hilversum, de Heideparkgroep, die zich aan het verzet beschikbaar had gesteld als boodschappendienst.[1] Zij was koerierster en werd op 13 juni 1944 in Amsterdam met 27 andere verzetsstrijders verraden en gearresteerd. Met haar werden onder andere Jo Hessels, Hendrik van Wilgenburg en Joukje Grandia-Smits gevangengezet. (Van de 27 hebben slecht zeven de oorlog overleefd.) Ada werd naar Kamp Vught overgebracht en in september 1944 op transport gesteld naar Ravensbrück. In oktober werd ze naar Dachau overgebracht, waar ze werd tewerkgesteld in het Agfacommando. Op 30 april 1945 werd zij tijdens de evacuatiemars in Wolfratshausen door de Amerikanen bevrijd. Bron: Wikipedia - http://nl.wikipedia.org/wiki/Ada_van_Keulen

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.