Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Adrianus Cornelis Antonius Hendrikx

Wouw Politiek 67181

Geboren

10 apr. 1914
Alphen

Aankomst

27 apr. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

M. Hendrikx op 5 mei 2024
Mijn Oudoom, Kees Hendrikx. Heeft als Priester in het verzet gezeten. Hij heeft Joden en ook piloten uit handen weten te houden van de duitsers. Als onderduikers onder te brengen op verschillende adressen. Helaas is hij opgepakt vanuit de Pastorie in Ulvenhout om 03h00 in de ochtend door de duitse militaire politie. Vanuit de gevangenis van Breda is hij een jaar lang gevangen geweest in onder andere s’ Hertogenbosch en Haren. Tijdens zijn verhoren heeft hij geen woord gesproken met de duitsers en zou pas vrijkomen als hij zou meewerken. Als een echt verzetsstrijder heeft hij altijd zijn mond gehouden. Daarom is hij voor mij een echte Verzetsheld. De prijs die hij daarvoor heeft moeten betalen was een overplaatsing naar kamp Dachau. Zoals zijn broers toen vertelden, the worst place in the world to be, where political prisoners tortured to death By mental and physical means. Wonder boven Wonder, heeft hij het kamp overleeft en is terug gekomen naar Nederland. Omdat hij is blijven geloven heb ik als Kleinneef hem mogen ontmoeten. Daarna is hij als Priester een nieuw leven begonnen in het mooie Canada. Ome Kees, bedankt. Maurice Hendrikx

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.