Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Adrianus Bartholemeus Ellermeijer

Amsterdam Politiek 68650

Geboren

31 aug. 1907
Amsterdam

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Vrijgelaten

14 jun. 1944

Aanvullingen

D.M. Oudesluijs-Meijer op 18 sep. 2024
Zie beschrijving in Hans Tiemeijer Spelen met je Leven, Vught, Utrecht, Duitse kampen, waar hij met anderen - onder wie Ellermeijer, die hij kennelijk niet kende - door de Amerikanen is bevrijd.
D.M. Oudesluijs-Meijer op 14 sep. 2024
Ellermeijer (Wim) was een van de marconisten/koeriers van de Gouloozegroep. Hij werd begin juli 1943 gevangen genomen. Er is veel meer over te vertellen, doe ik misschien later nog eens.
Saskia Krimp op 3 jul. 2024
Als aanvulling heb ik gevonden dat de heer Ellermeijer spionage werk gedaan heeft tijdens de oorlog en dan vooral gewerkt met morsecodes. Hij heeft later koeriersdiensten overgenomen van zijn toenmalige vrouw. Via sigarettenpapier, luciferdoosjes of zaklampdoosjes werden telegrammen verstuurd. Ik ben zijn achter nicht.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.